eniszeytinler @ gmail.com

 TATLI ile TUZLUNUN, REÇEL ile BÖREĞİN KARDEŞLİĞİ…

Elimden geldiğince değişik, ilginç, yapması kolay, malzemesi hemen el altında olan ve bir o kadar da damaklarımıza yakışır yemekleri bu yazımda sizinle tanıştırmak amacım…

Bir başka yazımda; menemenis J tarifi dillere destan oldu, desem pek de yalan yazmış olmam. Tam bu satırı okurken gülümsediğinizi görür gibiyim. Gülümseyerek yemek yediğiniz için, yemem lazım diye düşünerek alelusul ve de yemiş olmak için yemek yemediğiniz için teşekkür ederim. (Ne söylemek istediğimi anlatabildim mi bilmiyorum.)

Nerede kalmıştık? Desem ya da yazsam komik olur sanırım. Bir yerde kalmadık, daha yeni başladık yazmaya… Daha doğrusu yemek tarifine…

Bir tatlı; yani REÇEL ve bir BÖREK bugün tarifim. “Reçel ile Böreğin kardeşliği”.

Mevsimi geçmeden bir portakal reçeli yapalım birlikte.

Ve önce malzeme/ 5 tane kalın kabuklu irice portakal-2 kilo tozşeker-1 litre kadar portakal suyu. (Öncelikle büyükçe bir tencereye yıkadığımız portakalları yerleştirip üzerine bolca su ilave ederek kaynatalım.) Bu işlemi iki kez tekrarladıktan sonra; portakalları porselen bir kaba alarak soğumasını bekleyelim. Buzdolabında 1 gün bekletelim kaynamış soğumuş portakallarımızı…

Ve reçel için ertesi gün mutfaktayız…

1 litre kadar portakal suyunun yarısını çelik tencereye koyalım. Tahta üzerinde her portakalı parmak kalınlığında enine paralel keselim ve formunu bozmadan bir sıra yerleştirelim üzerine tozşekeri dökelim. Tekrar bir sıra kesilmiş portakal ve toz şeker… Bu işlemi portakallarımız bitinceye kadar devam edelim. Kalan son şekeri de üzerine döküp, ¾ saat beklemede kalalım…

Bekleme süresi sonunda tenceremizi ateşe koymadan önce kalan portakal suyumuzu da tencereye boşaltıp ateşe koyalım…

Dikkat edersek, su değil portakal suyu ile reçelimizi hazırlıyoruz…

Bundan sonra reçelimizin son halini alması sizin maharetli ellerinizde…

Kısık ateşte halleşen portakal reçelinizi tencerede soğutun, itina ile cam kavanozuna yerleştirin…

İlk Pazar kahvaltıda afiyet olsun… Bu arada bir dip not: Misafirlerinize üzerine kaymak ekleyerek tatlı olarak ikram edebilirsiniz…

Pekii nerede börek tarifi? Bakın o size kalmış… İster peynirli bir sigara böreği ya da patatesli sigara böreği… Kardeş kardeş birlikte masadaki yerlerini alsınlar.

Afiyet olsun.